söndag 26 januari 2014

Såå gott!




Bagels!

När jag var på Irland åt jag världens godaste Bagels med Jalapenos. Efter mycket letande har jag kommit fram till ett snarlikt recept!


2,4 dl varmt vatten
1 paket jäst
1 1/2 msk socker
7 dl mjöl, lite grahamsmjöl
1 tsk salt
1 tsk vitlök salt
2 msk tärnad jalapeños (du kan använda färsk eller konserverad )
1 1/2 dl riven cheddarost
Stor kastrull med vatten
1 msk farinsocker


Blanda 37 graders vatten med jäst och socker i skålen.
Häll långsamt i mjölet, jalapenos, salt och vitlök salt . Blanda med degkroken tills degen kommer tillsammans, och fortsätt sedan att knåda degen i ca 5 minuter . Lägg till mer mjöl om degen är för kladdig. Den ska vara elastisk och studsa tillbaka när man trycker.
Ta ut degen ur skålen och placera på ett mjölat bakbord. Knåda den några gånger med händerna och forma till en boll. Placera bollen i en skål och täck över och låt jäsa på en varm plats i ca 1 timme, eller tills degen fördubblas i storlek.
Efter en timme läggs degen på ett mjölat bakbord igen.
Dela degen i 9 lika stora bollar och lägg på en smord plåt. Se till att lämna utrymme mellan varje boll.
Låt jäsa i 10-15 minuter.
Under denna tid kokas vatten och 1 msk farinsocker upp i en stor kastrull.
Efter den andra jäsningen, peta ett finger i mitten av degen och vicka runt för att bilda den klassiska bagelformen. Upprepa med alla bollar. Täck över och låt jäsa i ytterligare 10-15 minuter.
Sätt ugnen på ca 200 grader.
Efter sista jäsningen placeras försiktigt 1-2 bagels i taget (beroende på hur stor din kastrull är), i det stormkokande vattnet. Koka på varje sida i 2 minuter sedan bort med en hålslev tillbaka till plåten. Upprepa med alla bagels.
Garnera varje bagel med en liten handfull ost och placera i ugnen i 25-28 minuter eller tills bagels är lätt brynt och osten är krispig ovanpå. Håll koll på ugnen! Om det behövs kan du lägga ett bakplåtspapper på så att inte osten bränns!
Ta ut ur ugnen och låt svalna.
Förvara bagels i en lufttät behållare i kylskåpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar